Taula per la Sida

Manifest 1 de desembre 2008

tps | 02 Desembre, 2008 11:41

Aquest any es commemora el 20 aniversari de la mobilització global entorn al VIH i la SIDA. Tots els 1 de desembre, des de 1988, ens manifestem a nivell mundial i unim les nostres forces cercant la visibilització de la problemàtica del VIH. Les 67 organitzacions membres de CESIDA volem deixar clar, un any més, una vegada més, que el problema del VIH ens afecta a tots i a totes per igual, indistintament de l’orientació sexual, condició social, ètnia o formes de vida.
No obstant això, les circumstàncies d’alguns sectors de la població fan que aquests es trobin en un context de major vulnerabilitat davant el VIH. Dones, immigrants, homes que tenen sexe amb homes, transsexuals i les persones privades de llibertat s’enfronten a una situació que requereix especial atenció.
En aquesta mateixa línia, la joventut s’enfronta a un escenari amb carències en matèria d’educació afectiva sexual, pel que reivindiquem que s’executi la Llei en aquest sentit, ja que és una necessitat social urgent.
Si hem viscut en la darrera dècada un descens paulatí en els casos de SIDA i en els nous diagnòstics, aquests continuen sent tardans en un percentatge important, i les relacions heterosexuals no protegides suposen gairebé el 50% dels nous diagnòstics en el nostre país. Repunten altres infeccions transmissibles i sectors de la població com els homes que tenen sexe amb homes i la població immigrant continuen sent sectors molt afectats.
Avui unim les nostres veus i la nostra presència entorn al principi de l’equitat en l’assistència sanitària i prevenció en el nostre país; perquè presenciem atònits que les persones reben un tracte diferencial depenent de la Comunitat Autònoma on resideixin, així com els col·lectius que treballen en l’àmbit del VIH veuen el menyscapte dels seus mitjans i la retallada de prestacions sense trobar espais per a ser escoltats davant tal situació.
Avui estem presents aquí perquè és primordial executar accions de caràcter diferencial que atenguin les necessitats de les dones de la nostra societat, perquè el VIH els afecta de forma específica, i tenir en compte les seves circumstàncies és vital en el desenvolupament d’estratègies des d’una perspectiva de gènere. Cal que siguem conscients de la major vulnerabilitat de les dones cap al VIH, com a conseqüència de la manca de control que històricament han tingut sobre decisions que afecten al seu cos i a la seva salut en el marc de la imposició d’una societat patriarcal
Avui volem destacar la situació a la qual es veuen abocades les persones privades de llibertat, on la seva situació particular els fa estar en desavantatge davant les noves alternatives, fent-los dependents d’un sistema a vegades no conscienciat amb la realitat. La coordinació dels organismes públics en aquest sentit és essencial i així ho exigim.
Avui desitgem deixar clar la necessitat de posar fi a l’estigmatització i la discriminació a la qual es veuen sotmeses les persones amb VIH, qui replantegen la seva vida entorn al VIH per a no ser víctimes del maltractament causat per la indiferència i el menyspreu. La discriminació és un acte d’abús i injustícia que viola el dret de la igualtat d’oportunitats, per i cap a les persones amb VIH, i actituds com aquestes no poden ser tolerades en cap societat democràtica. Víctimes de les seves pròpies pors, l’alternativa és la invisibilitat, la qual cosa repercuteix de manera negativa i flagrant en el seu estat de salut. Des d’aquest espai en comú volem fer arribar a tota la població el nostre missatge, perquè entenem, més que mai, que la participació plena en la societat de les persones que viuen amb el VIH i la SIDA ha de ser reconeguda, perquè són fonamentals en el canvi de la realitat actual.
Des de les entitats que treballem en el VIH tractem de canviar aquesta situació, implementant accions concretes on es doti a les persones de recursos i eines necessàries per a la seva inserció, així com emparant-los a nivell jurídic oferint mitjans, coneixements i assessorament. D’igual forma tractem d’envalentir a les persones per a plantar cara a aquesta situació, però es fa necessària una resposta contundent, global, dirigida a derrocar mites en la població en general, i aquesta resposta ha de venir des de l’Administració Pública.
Reivindiquem el suport de les institucions publiques, tant estatals com autonòmiques, on veiem necessari una coordinació més eficient que repercuteixi satisfactòriament en el nostre esforç i treball. Per això es fa precís que els poders públics no oblidin que, a pesar del temps i els progressos aconseguits en matèria d’atenció sanitària i avanços científics, encara queda molt per fer.
Avui fem una crida per a treballar per uns objectius comuns, que permetin les condicions necessàries perquè es desenvolupi una societat igualitària en el marc dels Drets Humans, que garanteixi unes condicions de treball i de vida dignes per a les persones que viuen amb el VIH i la SIDA. Però això no té sentit si no es canvien els esquemes i es destrueixen els estereotips, perquè creiem que davant el VIH, la teva actitud marca la diferència.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb