Taula per la Sida

Amb 30 anys de la Sida i donant resposta comunitària, les entitats no farem ni un pas enrere

tps | 01 Desembre, 2011 08:41

Fa 30 anys des de que es va diagnosticar el primer cas del VIH. Tres dècades d’aprenentatge i treball en vers l’epidèmia. A dia d’avui hem avançat molt en donar-li resposta i s’han aconseguit fites importants, però encara són més els reptes pendents sobre l’abordatge clínic, la prevenció, la intervenció en l’àmbit social, la discriminació i l’exercici dels drets fonamentals de les persones amb el VIH.

Les plataformes i organitzacions civils que treballem per mitigar els efectes del VIH-Sida, ens unim per manifestar la preocupació de que la situació de crisi econòmica actual, i el paper de les administracions està afectant als programes de prevenció en general i d’atenció i intervenció a les persones amb el VIH, a més de tot l’àmbit sanitari i científic. En aquest sentit manifestam que no s’ha de fer ni un pas enrere en la lluita contra el VIH-Sida.

Una lluita transversal que s’ha d’encarar per garantir i potenciar la inversió en: la investigació, l’atenció socio – sanitària de les persones amb VIH-Sida, millorar els departaments específics en VIH del sistema sanitari específic, serveis que ofereixen les entitats socials civilsc, promoure campanyes d’informació, dinamització i sensibilització de la població en general sobre el VIH-Sida, i en la eradicació de la discriminació i estigma que pateixen les persones amb el VIH,
En aquests moments decisius, importants i on l’economia juga un factor determinant a l’hora de prendre decisions i fer inversions intel·ligents mirant al futur, les organitzacions civils ens pronunciam amb contundència per demanar a les administracions l’aplicació de les següents línies irrenunciables per donar resposta al VIH:

1.- Exigim un lideratge compartit i el reconeixement del valor afegit que aporten les organitzacions civils. Consideram que les decisions unilaterals per part dels governs són en principi irresponsables, ja que s’ha demostrat que sense la participació i experiència de la comunitat en el disseny, execució i avaluació dels projectes, aquests poden ser un fracàs i un cost econòmic elevat. A més les entitats atenem a persones en exclusió social, que estan fora del sistema sanitari o que no tenen una atenció específica per part de l’administració.

2.- Demanam respecte total als drets fonamentals, perquè no farem ni un pas enrere en la seva defensa i ens pronunciam en favor de l’enfocament en drets, la salut global i integral. Amb l’objectiu de donar una millor resposta al VIH, és necessari treballar l’estigma, la discriminació i les drets humans des d’un enfocament social, des d’un model dialogant, promotor de canvis legals, d’accions educatives i informatives i denunciant els casos de discriminació. Només amb la existència d’un clima de respecte als drets humans, els esforços de prevenció i atenció seran suficientment efectius, i no només en l’àmbit del VIH sinó per a tota la ciutadania en general.

3.- Defensam la excepcionalitat del VIH a l’hora de contextualitzar-lo dins la situació actual. Malgrat que la comunitat sanitària qualifica la infecció pel VIH de malaltia crònica, a dia d’avui, existeixen molts reptes pel que fa a l’abordatge clínic, per exemple l’envelliment prematur associat al VIH, que pot causar una major taxa de comorbiditat en aquest sector de la població. A més, la infecció pel VIH va més enllà de l’àmbit sanitari, per anar molt lligada a l’àmbit social de les persones: l’estigma associat al VIH i la Sida provoca que moltes persones del nostre entorn pateixin discriminacions i se’ls priva d’exercir els drets més fonamentals. La discriminació i la criminalització són barreres, prou importants, a tenir en compte a l’hora de fer prevenció i control de l’epidèmia.

Les entitats defensam que no existeix evidència científica, ni raonament lògic que indiqui el final de la excepcionalitat, més bé el contrari amb assignatures pendents que les administracions s’entesten en silenciar sota l’argument de la cronicitat.
Les entitats del VIH no farem ni un pas enrere en la defensa dels drets a les persones amb el VIH, ni de cap altre col·lectiu. No ho vàrem fer 30 anys enrere i no ho farem mai. Només així hem avançat.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb